A gyógyításnak egy egyszerre nagyon ősi és nagyon új ága. Abban új, hogy mára bizonyíték alapú orvoslásnak számít, meggyőző tudományos eredmények igazolják a gyógyításban való létjogosultságát. 

Bizonyos, korábban gyógyíthatatlannak tartott betegségek megfelelő életmódváltás hatására visszafordíthatóak. Ilyen például a szívbetegségek jelentős része (az ischaémiás szívbetegség) és a kettes típusú cukorbetegség. 

A megfelelő életmódi elvek alkalmazásával hosszú évekkel vagyunk képesek megnövelni a várható élettartamunkat és a minőségben, egészségben eltöltött időt. Dr. Dean Ornish és a Nobel-díjas Dr. Elizabeth Blackburn munkássága kimutatta, hogy az öregedési jelként értelmezett “telomer rövidülés” helyes étkezéssel, testmozgással, stresszkezeléssel feltartóztatható, mi több, a telomerek hosszabbodását mutatták ki, vagyis egyfajta “fiatalodást”. 

Többféle megközelítés is lehetséges, de a Nemzetközi Életmódorvostani Társaság (LMGA = Lifestyle Medicine Global Alliance) elvei szerint hat fő pillért különböztetünk meg, kiegészítve egy hetedik témával, ami maga a viselkedésváltozás vagyis az egészségesebb szokások kialakítása.

A 6 pillér a támogató társas kapcsolatok, az érzelmi jóllét-stresszkezelés, a függőség mentesség, az alvás, a helyes táplálkozás és a testmozgás. 

A társas kapcsolatok szerepe meghatározó. Egy harvardi vizsgálat szerint az idős korosztály egészségét és boldogságát legjobban az határozza meg, hogy már évtizedekkel korábban mennyire voltak elégedettek a kapcsolataikkal. Az érzelmi jóllét és a stresszkezelés szintén egyre nagyobb figyelmet kap. A bél-agy tengely és összefüggése az idegi-immunrendszert érintő folyamatokkal elengedhetetlenné teszik az érzelmi állapottal és a megküzdési módszerekkel való foglalkozást. A kémiai és egyéb függőségektől mentes élet jelentősen növeli az életkilátásokat, így az addikcióktól való megszabadulás is fontos oszlopa az életmódorvoslásnak. A megfelelő minőségű és mennyiségű alvás sokszor elfelejtődik, pedig önmagában is képes – ahogy minden pillér – támogatni a másik öt pillér helyreállítását, és az életmód célok betartását. Relatíve új felismerés a tudományos világban, hogy a teljes értékű, dominánsan növényi étrend jobb egészséggel és hosszabb várható élettartammal jár. Ma már több fejlett ország dietetikai szervezeténél megjelent. Végül fontos a kellő intenzitású, elégséges testmozgás, mely jótékony hatású a vérkeringésre, a légzőrendszerre, a szellemi egészségre, a csontozatra, a hormonrendszerre, a bőrünkre, csökkenti az inzulinrezisztenciát és így tovább. 

Nagy előnye az életmódorvoslásnak, hogy a páciens kezébe visszahelyezi a képességet és a felelősséget a saját egészségével kapcsolatban. Ehhez persze nem csak a gyógyítóknak, hanem a gyógyulni vágyóknak is meg kell érni. Érdekes az is, hogy az az életmód, ami az egészségünket szolgálja, ökotudatosabb is, a fenntarthatóságot, a bolygónk és rajta az emberiség jövőjét is érinti.

Az LMGA magyarországi testvérszervezeteként a MOTE (Magyar Egészségmegőrzési és Életmódorvostani Egyesület) munkájára érdemes figyelmet fordítani, mely egészségügyi szakemberekből álló non-profit társulás az életmódorvoslás terjesztéséért. Jómagam alapító elnökként az első három évben vállaltam az egyesület vezetését, mostanra tanácsadóként veszek részt a munkájukban.