Szántai Lajos

Categories: PÉNTEK, TUDATOSSÁG Színpad – ELŐADÓK
A magyar népmesék bölcsességéről hallgathatjuk a MAGfesztiválon Szántai Lajos művelődéstörténész népmesekutatót.
Szántai Lajos a magyar nép történelmével, hagyományaival foglalkozó kutató. Főként a néphagyomány, a középkori krónikák és legendák képi üzeneteivel foglalkozik, ezek alapján fogalmazza meg a magyarság eredetével és küldetésével kapcsolatos gondolatait.
Több évtizedes előadói pályafutása során több ezer előadást, sorozatot tartott jeles történelmi személyiségekről, többek között Atilláról, Szent Istvánról, Szent Lászlóról, Hunyadi Mátyásról, II. Rákóczi Ferencről, József Attila költészetéről, nem megfeledkezve más jelentős személyiségekről, eseményekről, a magyar művelődéstörténet kincsestáráról, a népmesékről, a Pilis titkairól, a Pálos-rendről és a Képes Krónikáról sem.
Külföldi útjai során többször is megfordult Egyiptomban, járt Kínában, a kaukázusi országokban, a Közel-Keleten, Észak-Amerikában, Ausztráliában és természetesen bejárta a Kárpát-haza területét is.
Alapvetéseit többek között Horvát István történész, Solymossy Sándor népmesekutató és Ipolyi Arnold munkásságára alapozta. Kezdetben a Kőrösi Csoma Sándor Buddhológiai Intézetben tanult. Első publikációi is itt, a Buddhista Misszió által kiadott USzO-füzetekben jelentek meg, a magyar népmesékről.