Sajba

A Sajba formáció tradicionális és elektronikus hangszereket használó, népi és modern zenei motívumokból építkező, pszichedelikus neofolk, ethno-psybient trió a Dunakanyarból. 
Nevük, egy a dunakanyari sváb településeken ismert ritka népszokásból, a sajbázásból ered. Ezt a játékot a böjti időszakban, sötétben  űzték egy deszkapallónak nekiütött fakoronggal (sajbával), amely látványos tűzcsóvát húzott az éjszakai égen.
Megszólalásukban ötvözik a régit az újjal, az ösztönöst a technológiaival, az élőt a gépivel. Szövegviláguk saját szerzeményeik mellett, népdal átdolgozásokat, versmegzenésítést, kompozícióik pedig ambientszőnyegektől kezdve a downtempós neofolkon át, a gyors ütemű népi-pszichedéliát is magába foglalja.
A zene alapja szekvenciális szintetizátorokon íródik, amelynek ritmusrészlege elektromos dob által vezérelt  perkusszív dobszintetizátoron való játékkal valósul meg. 
Ez egészül ki tradicionális hangszerekkel: saz, kaval, fulyara, klarinét, doromb, kecskeduda, ír buzuki, gitár, didgeridoo használatával. A dalok végső formáját a többszólamú, erőteljes ének határozza meg. A zenekar duóként alakult meg, majd az élő koncertek megindulásával trióra egészült ki. Még az első lemez megjelenése előtt több fesztiválon (Organix, Aequinoctium) és saját, egész estés eseményeken adtak nagy sikerű koncerteket.
A járvány idején azonban kénytelenek voltak felfüggeszteni az élő előadásokat, így 2021 áprilisában egy magyarkúti pajtában rögzítettek egy órás koncertet.
2021 májusában debütáltak első videóklipjükkel, amely József Attila: Ősapám című versét dolgozta át drum and bass stílusban. Mind a közönség, mind a szakma nagy lelkesedéssel fogadta, olyannyira, hogy az 05. Magyar Klipszemle be is válogatta a legjobb 200 közé.
Mindeközben dalaik a végső formát öltötték így azok rögzítésre kerültek a tagok házi stúdiójában. 
2021 júniusában jelent meg az első, 12 dalt tartalmazó nagylemezük “Tűzkör” címmel, a dalok.hu terjesztésében. Ezt követte egy miniturné Magyarországon Nagymaroson, Dombfalván, Erdélyben pedig Énlakán a Regejáró fesztiválon. Későb a Global Vibes fesztiválon, majd az A38 rendezvényhajón.

Tagok:

  • Heinczinger Mika: ének, saz, kaval, fulyara, klarinét, doromb, kecskeduda
  • Néder Lackó: szintetizátorok, programozás, buzuki, gitár, oszcillátorok
  • Orosz Marci: dobok, percussion synth, torokének, didgeridoo