Pócz Szilvia

1997-ben indult kalandos utazásom a tai chi varázslatos világába. Azelőtt is tanulmányoztam a keleti filozófiákat, ám gyakorló terévé a tai chi tette számomra, majd pedig az életmódomba igyekeztem ültetni a tanultakat. Csodálattal láttam, milyen egyszerűen működnek. Most már biztosan kijelenthetem, csakis tőlünk függ kinézetünk, energiaszintünk, boldogulásunk. Jó alapokat köszönhetek világszerte elismert mestereimnek: Jang Ywing-Ming-nek, Duan Zhi Chao-nak, Han Kui Juan-nak.
A tai chi, világunk, ősi keleti bölcsességeit  gyakorlati, egészségmegőrző rendszerbe öntötte. Ahogyan működik az univerzum, úgy működik szervezetünk. A tai chi alapelvei mentén megtapasztalhatjuk belső egyensúlyunkat, uralhatjuk középpontunkat. Képessé válunk külső dolgok nélkül helyreállítani szervezetünk megbillent egyensúlyát, feloldani blokkjait.
 A gyakorlásban megtanuljuk egybe olvasztani a testet a lélegzettel és a belső energiával. Figyelmünk megedzésével magasabb szellemi, érzelmi állapotba kerülünk, ugyanakkor testünk egy mélyebb nyugalmi szintre jut. Ahogy elménk elcsendesül, egyre jobban tudatába kerülünk a finomabb energiatestünknek és emellett még erősebben kapcsolatba kerülünk sűrűbb, anyagi testünkkel. Figyelmünk akkor éber, ha képesek vagyunk belül csendessé, nyugodttá válni. Nemcsak a külső balesetek kerülhetők el, hanem jelzéseket kapunk bensőnktől. A gyakorlatok segítségével nemcsak a testi kötöttségeinket, blokkjainkat oldhatjuk fel, hanem lelki megragadásainkat, félelmeinket, gátlásainkat is. A tai chi mozdulatai áramlóak, nekünk is áramoltatni kell életünket. Ehhez viszont megfelelő külső-belső tartás szükséges, melyet szintén kialakít a gyakorlás. Az alapgyakorlatok egyszerűek, bárki könnyen elsajátíthatja őket életkortól, előképzettségtől függetlenül.
A tai chi chuan a kínai harci művészetek belső iskolája. Tai jelentése egy vagy nagy. Chi jelentése égi vagy energia. Chuan jelentése ököl. Összefoglalva nagy mennyei ököl. A tai chi magában nagy végsőt jelent, és egészségmegőrző módszer. A Tai Chi a mozgásos meditáció egy formája, amely lágy gyakorlatok sorozatával egyesíti a testet és az elmét. Ez egy kínai harcművészet, amely az önvédelemre, az önismeretre és az egészségre gyakorolt előnyökre támaszkodik.