Dr. Demeter Tamás

Categories: ÖKO Színpad – ELŐADÓK, SZOMBAT

Dr. Demeter Tamás a Magyar Egészségmegőrzési és Életmódorvostani Egyesület (MOTE) alapító tagja, a Fenntarthatóság-Ökotudatosság színpadon találkozhatunk vele!
„2012-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán, és közel tíz éve az egyetemi klinikán dolgozom Budapesten, ahol fogorvostanhallgatók oktatásával, betegellátással és kutatással foglalkozom.
Életemben régóta központi szerepet kap a környezeti érzékenység, az ökologikus gondolkodásmód, a világ jobb hellyé alakításának vágya. Az emberiség által okozott, egyre súlyosbodó ökológiai válság kulturális, gazdasági és társadalmi krízis is egyben, mely civilizációnk jóllétét és jövőjét fenyegeti. A megoldás a mi kezünkben van, melyhez a kulcs a gondolkodásmódunk, viselkedésünk, mindennapi szokásaink megváltoztatása, újragondolása.
Szakterületem, a fogászat, tágabb értelemben véve az egészségügy jelentős környezeti lábnyommal bír. A 2021-ben alapított, kutatással és szemléletformálással foglalkozó egyetemi munkacsoportunkkal ennek mértékét vizsgáljuk, illetve a nemzetközi törekvésekkel összhangban igyekszünk kiutakat, ökologikus alternatívákat keresni és mutatni a szakmabelieknek és a magánembereknek is.
Előadásomban a fogászati ellátás környezetterhelésének ismertetésén túl a megelőzés-központú betegellátás, az öko-tudatos gondolkodásmód és az egészségmegőrzésre törekvő attitűdök fontosságának kiemelésével szeretném ezeket a kiutakat felvázolni és kihangsúlyozni.”