Dr. Demeter Tamás

Dr. Demeter Tamás a Magyar Egészségmegőrzési és Életmódorvostani Egyesület (MOTE) alapító tagja, az ÖkoTÉR-ben és az ÉletTÉR-ben is találkozhatunk vele!

“Dr. Demeter Tamás vagyok. 2012-ben végeztem a Semelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán, és tíz éve az egyetemi klinikán dolgozom Budapesten, ahol fogorvostanhallgatók oktatásával, betegellátással és kutatással foglalkozom.
Életemben régóta központi szerepet kap a környezeti érzékenység, az ökologikus gondolkodásmód, a világ jobb hellyé alakításának vágya. Az emberiség által okozott, egyre súlyosbodó ökológiai válság kulturális, gazdasági és társadalmi krízis is egyben, mely civilizációnk jóllétét és jövőjét fenyegeti. A megoldás a mi kezünkben van, melyhez a kulcs a gondolkodásmódunk, viselkedésünk, mindennapi szokásaink megváltoztatása, újragondolása.
Szakterületem, a fogászat, tágabb értelemben véve az egészségügy jelentős környezeti lábnyommal bír. A 2021-ben alapított, kutatással és szemléletformálással foglalkozó egyetemi munkacsoportunkkal ennek mértékét vizsgáljuk, illetve a nemzetközi törekvésekkel összhangban
igyekszünk kiutakat, ökologikus alternatívákat keresni és mutatni a szakmabelieknek és a magánembereknek is.”

Előadása: Nincs egészség beteg bolygón – egészségmegőrzés és környezetvédelem az ökológiai válság idején

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyilatkozata szerint a klímaváltozás jelenti a 21. században a legnagyobb veszélyt nemcsak a társadalmi-gazdasági rendszerünkre, de az emberi egészségre és az egészségügyre is. Hatékony betegségmegelőzési stratégiákkal, az életmódorvoslás pilléreinek
ismeretével, illetve öko- és egészségtudatos életvitellel mindannyian lehet és kell is tennünk a fenntartható jövőnk érdekében. Ezen a workshopon körbejárjuk, hogyan tudunk mindkét oldalon – akár ellátóként, akár páciensként – hatékonyan előmozdítani az egészségügyi rendszereink környezetterhelésének csökkentését.